Daridra Dahan Shiv Stotram hinglish
जो व्यक्ति नित्य इस ऋषि वशिष्ठ द्वारा रचित दरिद्रता दहन शिव स्त्रोत का पाठ करता है। उनके घर में जीवन में कभी गरीबी नहीं आएगी उनके घर की बीमारियाँ नष्ट हो जाती है। उनके घर में लक्ष्मी का आगमन होता है। उनका सौभाग्य जागृत हो जाता है।
दारिद्र्य दहन शिव स्तोत्र एक अत्यंत प्रभावशाली और पवित्र पाठ है, जिसे भगवान शिव की कृपा प्राप्ति और आर्थिक समस्याओं से मुक्ति के लिए पढ़ा जाता है। इसका नियमित पाठ करने से जीवन में समृद्धि, खुशहाली और आर्थिक स्थिरता आती है। यह स्तोत्र भगवान शिव को समर्पित है और उनके अनुग्रह से दरिद्रता को नष्ट करने की शक्ति रखता है।
विश्वेश्वराय नरकार्णव तारणाय कणामृताय शशिशेखरधारणाय।
कर्पूरकान्तिधवलाय जटाधराय दारिद्र्य दुःखदहनाय नमः शिवाय॥१॥
Vishveshvaraya Narakarnava Taranaya
Karnamrutaya Shashishekhara Dharanaya
Karpurakantidhavalaya Jatadharaya
Daridraya Dukha Dahanaya Namah Shivaya
गौरीप्रियाय रजनीशकलाधराय कालान्तकाय भुजगाधिपकङ्कणाय।
गंगाधराय गजराजविमर्दनाय दारिद्र्य दुःखदहनाय नमः शिवाय॥२॥
Gauripriyaya Rajanishakaladharaya
Kalantakaya Bhujagadhipatankanaya
Gangadharaya Gajarajavimardanaya
Daridrya Dukhadahanaya Namah Shivaya
भक्तिप्रियाय भवरोगभयापहाय उग्राय दुर्गभवसागरतारणाय।
ज्योतिर्मयाय गुणनामसुनृत्यकाय दारिद्र्य दुःखदहनाय नमः शिवाय॥३॥
Bhaktipriyaya Bhavarogabhayapahaya
Ugraya Durgabhavasagarataranaya
Jyotirmayaya Gunanamasunutyakaya
Daridraya Dukhadahanaya Namah Shivaya
चर्मम्बराय शवभस्मविलेपनाय भालेक्षणाय मणिकुण्डलमण्डिताय।
मंझीरपादयुगलाय जटाधराय दारिद्र्य दुःखदहनाय नमः शिवाय॥४॥
Charmambaraya Shavabhasmavilepanaya
Bhalekshanaya Manikundala Manditaya
Manjirapadayugalaya Jatadharaya
Daridraya Dukhadahanaya Namah Shivaya
पञ्चाननाय फणिराजविभूषणाय हेमांशुकाय भुवनत्रयमण्डिताय।
आनन्दभूमिवरदाय तमोमयाय दारिद्र्य दुःखदहनाय नमः शिवाय॥५॥
Panchananaya Phaniraja Vibhushanaya
Hemamshukaya Bhuvanatrayamanditaya
Anandabhumivaradaya Tamomayaya
Daridraya Dukhadahanaya Namah Shivaya
भानुप्रियाय भवसागरतारणाय कालान्तकाय कमलासनपूजिताय।
नेत्रत्रयाय शुभलक्षण लक्षिताय दारिद्र्य दुःखदहनाय नमः शिवाय॥६॥
Bhanupriyaya Bhavasagarataranaya
Kalantakaya Kamalasanapujitaya
Netratrayaya Shubhalakshana Lakshitaya
Daridrya Duhkhadahanaya Namah Shivaya
रामप्रियाय रघुनाथवरप्रदाय नागप्रियाय नरकार्णवतारणाय।
पुण्येषु पुण्यभरिताय सुरार्चिताय दारिद्र्य दुःखदहनाय नमः शिवाय॥७॥
Ramapriyaya Raghunathavarapradaya
Nagapriyaya Narakarnavataranaya
Punyeshu Punyabharitaya Surarchitaya
Daridraya Dukha Dahanaya Namah Shivaya
मुक्तेश्वराय फलदाय गणेश्वराय गीतप्रियाय वृषभेश्वरवाहनाय।
मातङ्गचर्मवसनाय महेश्वराय दारिद्र्य दुःखदहनाय नमः शिवाय॥८॥
Mukteshwaraya Phaladaya Ganeshwaraya
Gitapriyaya Vrushabheshwara Vahanaya
Matangacharmavasanaya Maheshwaraya
Daridraya Dukhadahanaya Namah Shivaya
वसिष्ठेन कृतं स्तोत्रं सर्वरोगनिवारणं। सर्वसंपत्करं शीघ्रं पुत्रपौत्रादिवर्धनम्।
त्रिसंध्यं यः पठेन्नित्यं स हि स्वर्गमवाप्नुयात्॥९॥
Vasishtena Krutham Stotram
Sarva Sampathkaram Param
Trisandhyam Ya Padenithyam
Sa Hi Swargamavapnyuth
॥इति वसिष्ठ विरचितं दारिद्र्यदहनशिवस्तोत्रं सम्पूर्णम्॥
Read More:- पुत्र प्राप्ति के उपाय, उज्जैन महाकाल कथा, हनुमान चालीसा
Table of Contents